ОУ Васил Левски
Основно училище в град Ловеч

Учебна 2022/2023 година

Сформирани са 3 групи в Модул 1 "Изкуства" и 3 отбора в Модул 2 "Спор":

1. Вокална група „Звънче“
Вокална група „Звънче“ при ОУ „Васил Левски“ гр. Ловеч съществува от 10 години. Групата е сформирана по НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ЗАЕДНО В ИЗКУСТВАТА И В СПОРТА“, „Модул 1 „ИЗКУСТВА” – Сформиране на групи за занимания в сферата на изкуствата – музикално, танцово, театрално“. В групата участват 27 ученици от I - IV клас с художествен ръководител г-жа Първолета Съботинова.
I. Цели на групата:
➢ Изграждане на умения за възприемане на музикалното изкуство.
➢ Развиване вродените музикални заложби на малките ученици
➢ Възможност за изява на присъщата им артистичност и емоционалност.
II. Очаквани резултати:
➢ Придобиват знания и умения за пресъздаване характера на песента при изпълнение.
➢ Умеят да синхронизират изпълнението си със съпровода и общата звучност.
➢ Работа в екип и умеят да следват указанията и жестовете на ръководителя.
➢ Изразяване емоционално отношение и артистичност при изпълнение на песни.
➢ Умеят да презентират придобитите знания и умения пред публика.
ВГ “Звънче“ има много участия както в училищни и общоградски мероприятия.

       

Учебна 2022/2023 година.

Модул 1 "Изкуства"
1. Вокална група "Звънче"

Вокална група „Звънче“ при ОУ “Васил Левски„ – гр. Ловеч
Вокална група „Звънче“ при ОУ „Васил Левски„ гр. Ловеч съществува от 10 години. Тази година групата е сформирана по НП с тематично направление „Изкуства и спорт“. Състои се от 26 ученици от 1до 4 клас с ръководител г-жа Първолета Съботинова.
Вокалната група е сформирана с цел: развиване вродените музикални заложби на малките ученици и възможност за изява на присъщата им артистичност, както и за изграждане на умения за възприемане на музикалното изкуство.
ВГ “Звънче“ има много участия както в училищни празници и тържества, така и в общоградски мероприятия, като например:
Тържества: Откриване на учебната година
Ден на християнското семейство в Катедрален храм-Ловеч
150 години БЕЗСМЪРТИЕ – Празник на училището
Детски музикален фестивал „Пеещо яйце“
Посрещане гостите в училище по повод НП „Иновации в действие“
24 май – ден на славянската писменост и култура
Закриване на учебната година за учениците от I, II, и III клас.
Децата от групата с огромно желание присъстват на заниманията и винаги се явяват за участие в различни мероприятия.

Галерия

2. Танцова група

3. Театрална група

Петокласници с премира в камерната зала на Ловешкия театър
Петокласниците от групата за театрално изкуство от ОУ „Васил Левски“ – Ловеч, ще представят спектакъла „Игра на приказки“ в камерната зала на театъра на 15 юни от 16 часа. Режисьор е актьорът Явор Костов, а асистент-режисьор Нели Виткова, преподавател по български език и литература. Сценографията е на Елица Андреева. Музиката е на Мартин Костакиев. Тя съчетава приказно-магичното с елементи на модерен хип-хоп.
Спектакълът „Игра на приказки“ е съчетание от приказките за Снежанка, за Пепеляшка, „Принцесата и жабокът“, „Принцесата и граховото зърно“, „Цар Дроздобрад“.
„Дълго избирахме пиесата, която да е с равен брой главни роли, защото исках всяка дете да се изяви“, каза Явор Костов, или както децата го наричат Яша. Като основа е взет текст на Кристияна Бояджиева – режисьор на театъра, но е трансформиран за малките актьори - 6 момичета и 4 момчета. Някои играят по две роли, но всички са доволни, защото има 6 принцеси, 4 принца и един жабок.
„Децата са супер, вълнуват се за премиерата, а аз още повече“, каза Яша.
Явор Костов от седем години работи в Драматичен театър – Ловеч. Участва в „Българи от старо време“ с Николай Урумов, както и в „Слуга на двама господари“ на режисьора Йосиф Сърчаджиев. Харесва Ловеч, има тук близки приятели. Тази учебна година работи заедно с Нели Виткова с петокласниците по дейност „Театрално изкуство“, която се осъществява по Национална програма „Заедно в изкуствата и в спорта“.
„Работил съм с деца като аниматор, но за първи път съм режисьор на детски спектакъл. А дали се работи лесно с деца? Не можеш да ги биеш, не можеш да ги замеряш със столове“, смее се Яша. Признава, че неговата тайната в работата с децата е, че се чувства на тяхната възраст, шегуват се заедно, забавляват се.
През учебната година петокласниците са се занимавали с различни етюди, представяне и самопредставяне – формули на сценично-речевия етикет, практически задачи за сценична реч, професиите в театъра и др.
Когато срещата с магията на театралното изкуство се осъществява в пространството на театъра, а не само в училище е много по-емоционално и въздействащо за децата, каза Нели Виткова. Тя благодари на Драматичен театър – Ловеч за сътрудничеството в този проект.

Галерия

Модул 2 "Спорт"

1. Волейбол момчета

2. Болейбол момичета

3. Футбол

НП „Заедно в изкуствата и спорта“ група „Футбол“
Групата по НП „Футбол“, с ръководител Николай Иванов беше сформирана в началото на учебната година и работи по изготвено разпределение. Всички ученици активно участваха и посещаваха за усъвършенстване на техническата и тактическата игра.
Момичетата взеха участие в състезанието „Пламъчета сини“, където спечелиха първо място, като това им беше преставителната изява. Там победиха ОУ „Христо Никифоров“, ОУ „Димитър Димов“ и ОУ „Васил Априлов“.