ОУ Васил Левски
Основно училище в град Ловеч

В Ловеч писателката Неда Антонова разговаря с ученици за Левски и Ботев

Писателката Неда Антонова, известна с историческите си романи за царица Елеонора Българска, за Левски и за съпругата на Ботев – Венета, бе гост на ОУ „Васил Левски“ в Ловеч. Тя се срещна с ученици от 5-ти до 7-ми клас с интереси към литературата, на които разказа за своите книги и за търсенето на информация за изключителни личности от българската история. Самата тя призна, че идва с удоволствие в Ловеч, защото го помни от своите детски години, когато е идвала на ловешкия панаир. Родом авторката е от Плевенския край.
Неда Антонова сподели, че с удоволствие е писала книгата за Левски („Първият след Бога“), като интересът й е бил насочен към Апостола като човек, като българин, като член на тогавашното общество. „На мен ми беше интересно онова, което се е говорело за Левски сред народа и защо. Например хората са разказвали, че Левски имал криле и ги криел денем под мишниците и под дрехите си. Защо хората са измислили тази легенда? Защото е притежавал изключителни физически качества, движил се е с необикновена бързина пеш. Бил е закален. Когато учил за свещеник, той се сприятелил със стар монах, който можел да се защитава с най-обикновена тояга – хваща я в средата и я върти, като целта е врагът да може да падне. При монаха освен да борави с тоягата той се е учил да издържа на глад, жажда, на дълъг път. Легендата разказва, че Левски можел да стреля едновременно с три пистолета. Можел да бяга бързо и да се катери по дърветата. Когато е бродел нощем, е имало много вълци и глутници кучета – тогава свалял ямурлука, влачел го след себе си и никога не са го нападали. Владеел е умението да се храни с такива билки и треви, които да му поддържат ситост дълго време – например див чесън. В село Войнягово край Карлово е учил децата да се защитават с тояга, а родителите – с оръжие“, разказа Неда Антонова.
Дали в живота на Левски е имало жена, Неда разказа следното: „Това, което знам, научих от историк – във Войнягово Левски се сприятелява с Йова, подарява й гердан, купен от Пиротския панаир – знак за годеж. После изчезва, а когато се връща в селото, целува ръка на родителите й и разваля годежа. Напуска Йова и селото, за да стане четник в легията на Раковски. Йова се жени, живее дълго, умира 1937 г., когато България отбелязва 100-годишнината на Левски. Умира на 19 февруари, когато е обесен Левски“, разказа Неда Антонова.
Според писателката Левски не е извършил убийството, за което е осъден, и тя заедно със свои съмишленици настоява да се направи процес, който да оневини Апостола.
Неда Антонова говори и за книгата си „Неговата любима“, посветена на Ботев и неговата жена Венета. Тя разказа на учениците за живота на Ботев в Одеса и за буйния му характер, а после и за годините в Румъния сред хъшовете, за учителската му работа в българското училище, за срещата и любовта с Венета. Защо Ботев предпочита Венета, а не друга жена е загадката, след която тръгва писателката. Известно е, че в поета революционер е била влюбена богата вдовица в Букурещ, която му обещавала 45 хиляди златна франка зестра, ако се ожени за нея, но той отказал. А с Венета живее 10 месеца, ражда им се момиченце, което е на 40 дни, когато той тръгва за кораба и от там пише: „Помни, че след отечеството си най-много обичам тебе“.
„Чудех се каква е тази жена?! Венета нито е красива, нито е богата, а освен това и неграмотна. Тя не е могла да прочете великите му творби. Вече на възраст тя взема в дома си момиче сираче, купува му учебници, а то я научава да чете. Когато то завършва гимназия, Венета вече може да чете и прочита Библията и всички творби на Ботев. Това е подвиг в онези години, който няма равен на себе си“, разказа Неда Антонова.
На въпрос на ученици дали трудно се пишат книги за Ботев и Левски Неда Антонова каза, че събирането на материали за Венета е отнело почти три години. Пътувала е и до Букурещ, за да научи повече. Книгата за Левски е отнела много повече време.
На въпрос на Патрисия от 5 а клас как авторката би описала Левски и Ботев с няколко изречения, Неда отговори: „ Ако има българин, който да стои най-високо в съзнанието на българския народ, това е Левски. Той е безупречен като човек и морал. Ботев е различен – той е поет, той е романтик, склонен да приема измисленото за истина, като хъш се е случвало да открадне, за да нахрани другите. Но Ботев е най-великият на българското слово. Той е сравним с най-добрите поети на Европа за онези времена“.
В края на срещата директорът на училището Илица Петрова благодари на авторката, а писателката Неда Антонова подари за училищната библиотека книгата си „Неговата любима“. После даде автографи на учениците.