ОУ Васил Левски
Основно училище в град Ловеч
Основно меню

Учениците от клуб „Виртуален екскурзовод“ пътешестваха в света на българските шевици

Ученици от клуб „Виртуален екскурзовод“ от ОУ “В. Левски“ - Ловеч се включиха в инициативата на Регионалната библиотека „Проф. Б. Цонев“- „Шарени шевици, пъстри плетеници“. Идеята на работилницата бе учениците да се запознаят с традиционните за ловешкия край шевици, както и със символиката на българската шевица. Освен теоретични знания учениците придобиха и практически умения в областта на българската народна традиция.
С текстилни бои те собственоръчно нарисуваха избрани от тях мотиви от шевици върху торбички от плат. С голям ентусиазъм и креативност децата бързо се ориентираха в богатата гама от орнаменти и възстановиха мотиви от българските шевици върху торбичките за пазаруване.
„В изработката децата вложиха както много ентусиазъм, така и индивидуален стил в пресъздаването на мотиви. Предстои да приложат придобитите знания на практика като разкажат за традициите в изработката на български шевици във формата на видеоклипове, които да заснемат и монтират“, разказа Марияна Варчева, преподавател по история и ръководител на клуба. Дейността на клуба е насочена към българските занаяти и традиции.