ОУ Васил Левски
Основно училище в град Ловеч
Основно меню

Ученици от 1 клас при ОУ Васил Левски гр. Ловеч споделиха представянето на обичая Кукери от децата на ДГ ЗОРА

Учениците от 1 „б“ клас при ОУ „Васил Левски“ гр. Ловеч споделиха представянето на обичая „Кукери“ от група „Слънчеви усмивки“ на ДГ “ЗОРА“
Децата от група „Слънчеви усмивки“ на детска градина „Зора“ с учителки Сашка Костовска и Марияна Танкова пресъздадоха днес обичая „Кукери“.

С игрите и танците си те показаха как чрез този обичай се прогонва злото, за да тържествува доброто и светлината у хората.
Малките актъори зарадваха с изпълнението си своите гости – кметът Страцимир Петков, зам.-кметът д-р Алдин Начков, г-жа Илица Петрова-директор на ОУ „Васил Левски“, както и учениците от 1 “б“клас и техните учителки г-жа Вергиния Стефкова и г-жа Първолета Съботнова.
Кметът ги похвали за старанието и представянето и благодари на учителите, че ги учат на родните традиции.
Г-жа Петрова поздрави прекрасните артисти и техните учителки с така автентично представения обичай свързан с Кукерските игри и за огромния труд вложен за постигането на това представление.
За благодарност децата от първи клас подариха на учителките изработени от тях вазички с цветя, а на малките артисти специални подаръчета за всяко дете. Поставиха им и едно малко предизвикателство – задача: /На специални цветни листчета на които са нарисувани група кукери, те да дорисуват на маските очи, уста, а на костюмите звънците, хлопките и чановете.
Първокласничката Мария Радославова Стоянова подробно разказа, че символиката на кукерските игри е прогонването на злото в началото на Новата година до Сирни заговезни.
С чудесното си представление малките кукери-актьори пожелаха навред да царува доброто, да бъде късмет и благоденствие.