ОУ Васил Левски
Основно училище в град Ловеч

Родственици на Левски на патронен празник на училището ни

Родственици на Левски на патронен празник на училището ни
„Да бъдем родственици на Левски е огромна чест, но и отговорност. Повечето хора познават Левски само като далечна историческа личност, но в нашите вени тече неговата кръв и ние го възприемаме и като човек, който е бил като нас“, каза Яна Ангелова по време на патронния празник на ОУ „Васил Левски“ в Ловеч. Тя и брат й Михаил, които са родственици на Левски по линия на сестрата на Апостола Яна Кънчева, бяха гости на тържеството на 16 февруари в Драматичния театър в Ловеч.
Яна е ученичка в столичното 22-ро СУ „Георги С. Раковски“, а Михаил е студент втора година в СУ „Св. Климент Охридски“, стопанско управление.
„Ако има някаква частица от Левски у нас, това е неговата човечност. Да гледаме на него като човек не е в никакъв случай омаловажаване или принизяване на неговата личност, а приближаване до неговата личност и начин по-добре да го разберем“, каза Михаил. После Яна прочете свое стихотворение, посветено на Левски.
Възпитаници на училището изнесоха художествена програма от песни и стихове. В своето слово директорът Илица Петрова изтъкна: „Няма друга личност в нашата история, която да е толкова близка до всички нас, но и толкова извисена над обикновените хора с общочовешките си идеали“. Тя посочи какви успехи е постигнало училището през последната година.
„Пожелавам Ви винаги да сте на висотата, на която е бил Апостола. Да постигнете още много успехи, като издигате авторитета на нашия град!“, обърна се към препълнената зала заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов. Той поднесе на директора Илица Петрова поздравителен адрес от името на кмета Корнелия Маринова. В адреса се казва: „Когато едно училище носи името на Левски, когато се стремиш към неговите идеали и нравственост, това означава, че работиш за неговото безсмъртие. С основание училище “Васил Левски” се утвърди като една от водещите учебни институции в нашия град“.
Към празника се присъедини и Ловчанският митрополит Гавриил. „Левски е останал народната памет с истинската си любов към българина. В най-прекрасната си възраст той решава да даде всичко от себе си, животът си дори, за да приближи народната свобода“, каза в поздравлението си митрополит Гавриил.
Празникът продължи с награждаване на изявилите се ученици в състезания и конкурси, посветени на Левски. След това бе представен документалният филм „Пътят към Къкринската Голгота“ на Регионалния исторически музей.

Много награди от училищните конкурси, посветени на Левски
По време на честването на патронния празник на училището директорът Илица Петрова награди победителите в конкурсите, посветени на Апостола на българската свобода.
Математическото състезание „Васил Левски“ бе организирано за 11-та поредна година. В него участваха 358 ученици от 6 училища в Ловеч и едно от село Галата. Първо място при първокласниците спечели Констанс Христова от ОУ „Васил Левски“. Второ място е на Симона Генова – първи клас ОУ „Васил Левски“. Трето място си делят Дамян Танков и Никол Йотова от ОУ „Васил Левски“.
При второкласниците на първо място в математическото състезание е Цветослав Маринов от ОУ „Васил Левски“. Второ място – Константин Красимиров от ОУ „Васил Левски“. На трето място са Александър Иванов от ОУ „Проф. Димитър Димов“ и Димитър Петков от ОУ „Васил Левски“.
При трети клас победители в математическото състезание са: първо място - Йордан Цоков от ОУ „Васил Левски“, второ място - Мирослав Диков от ОУ „Проф. Димитър Димов“. На трето място са Ралица Николова от ОУ „Димитър Димов“ и Мартин Гергов от СУ „Свети Климент Охридски“.
При четвъртокласниците първото място е на Мария Дончева от ОУ „Васил Левски“, второ място - Даниел Стефанов и трето място - Даниел Манов – също от ОУ „Васил Левски“.
При учениците от пети клас победителите са следните: първо място – Лора Баръмова, второ място – Александър Готев, и трето място – Наталия Христова от ППМГ.
При шестокласниците първо място печели Лиляна Гумнерова, второ място – Александър Тотев от ППМГ. На трето място са Мария Пенкова от ППМГ и Марио Маринов от ОУ „Васил Левски“
В класирането в математическото състезание при седмокласниците първо място е за Христо Трифонов от ОУ „Христо Никифоров“, второ място – Камелия Николова от ППМГ. На трето място са Иван Караджов и Пейчо Пейчевски от ППМГ.
В училищното състезание по български език и литература участваха 3 отбора от петокласници и шестокласници. Първо място зае отборът с участници Катерина Събевска, Стела Драгоманска от 6. клас, Мартин Пенков, Петър Драгнев и Йоана Костова от 5. клас.
В индивидуалното класиране при седмокласниците в състезанието по български език и литература първо място спечели Никол Павлова, второ място Виктория Цветанова и Светослав Ангелов и трето място си поделиха Гергана Ивайлова, Елица Стоянова и Цанко Петков.
В литературния конкурс участваха 27 ученици от първи до седми клас. Най-малките писаха по тема „На какво ме учи Левски“. Първо място в групата от 1 до 4 клас печели Даниел Маринов от 3 а клас за стихотворение. Второ място печели Николай Димитров от 4 а клас за есе. На трето място е Деница Пъшкова от 4 а клас за есе.
Учениците от 5 до 7 клас писаха по тема „Левски в Ловеч“. На първо място се класираха Габриела Василева от 7. а клас за приказка, и Християн Иванов от 7а клас за писмо до Левски. Второ място спечели Елица Христова от 5а клас за есе. На трето място се класира Стела Драгоманска от 6а клас за есе.
В училищния конкурс за презентация на тема “Животът и делото на Васил Левски“ участваха деветима ученици. В първа възрастова група – четвърти клас - първо място спечелиха с презентацията си Даниел Павлов и Радослав Цоков от 4а клас. На второ място е презентацията на Габриела Бояджиева от 4б клас. Трето място спечели Калина Лазарова от 4а клас.
При учениците от 4 до 7 клас първо място за презентация спечели Андриян Ганчев от 5б клас. На второ място се класира Елица Христова от 5а клас. На трето място е презентацията на Патрисия Петкова от 5а клас.
В традиционния конкурс за рисунка на тема „Светът около нас“ участваха 95-има ученици. При първа възрастова група - от първи до четвърти клас първото място зае Даниел Маринов от 3а клас. Второ място спечели рисунката на Симона Тутелова от 1б клас. Трето място спечели Констанс Христова от 1г клас.
Във втора възрастова група /от 4 до 5 клас/ на първо място е Симона Вълчева от 5б клас. На второ място е Гергана Николова от 5а клас. На трето място е Габриела Цанкова от 4а клас.
В трета възрастова група – 6-ти и 7-ми клас – първо място спечели рисунката на Стела Карамишева от 6а клас. Второ място зае Мартина Борджиева от 7б клас, а трето място спечели Надежда Маринова от 7б клас.