ОУ Васил Левски
Основно училище в град Ловеч
Основно меню

ОУ „Васил Левски“ със специален плакет за патронния си празник

Специален плакет по повод 150 години от гибелта на Апостола на свободата получи ОУ „Васил Левски“ на празника по повод патрона на училището на 20 февруари. Той бе връчен на директора Илица Петрова от кмета Корнелия Маринова. В словото си в препълнения салон на Драматичен театър Ловеч тя припомни историята на училището, което вече 99 години носи имено на Левски. „Това е едно от малкото училища в България, което от толкова години се зарежда с името на Апостола, и учениците застават пред неговия поглед всеки ден“, каза кметът на Ловеч. Корнелия Маринова похвали учениците за тяхната активност в училищните събития, посветени на Левски.
„Ние се опитахме с различни инициативи да накараме учениците да мислят за Левски като за наш съвременник, като личност, която ни обединява и днес. Обединява ни чрез паметта за миналото, чрез посланията, които и днес са живи, чрез словото, чрез личния си пример“, каза в словото си директорът на училището Илица Петрова.
„Левски е разбрал, че служението на Господ при него трябва да мине като служение и освобождение на неговата родина. Знам, че носите достойно името на този велик българин. Бил е верен на своя народ и на своята вяра. Нека се отпечатват върху вас чертите на този велик българин, неговата любов, неговата всеотдайност и самопожертвователност“, пожела на учениците ловчанският митрополит Гавриил. Сред официалните гости бе Иваничка Буровска, началник на Регионалния инспекторат по образованието в Ловеч.
Празникът на ОУ „Васил Левски“ започна с кратък документално-художествен филм „Началото на края! Последен ден свобода!”, свързан с възстановка на трагичния край на Васил Левски в изпълнение на професионални актьори от Драматичен театър - Ловеч.
Акцент на празника тази година бе финалният етап на Националния ученически конкурс-рецитал „Левски – 150 години в сърцето на България“. ОУ „Васил Левски“ е съорганизатор съвместно с Община Ловеч и Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“. Събитието е част от националната програма за честване на 150 години от гибелта на Апостола и се реализира с подкрепата на Министерството на културата.
На сцената пред многобройната публика стихотворения за Левски представиха деветима участници в рецитала, които достигнаха до финалния кръг. Те са подбрани сред 1834 ученици от 178 населени места на страната. Сред наградените в първа възрастова група е първокласникът от ОУ „Васил Левски“ Илия Дренски, който изпълни стихотворение за Левски на ловешката поетеса Мария Мустакерска. Илия е с трето място в своята възрастова група. ОУ „Васил Левски“ има и една поощрителна награда във втора възрастова група – на петокласничката Даная Гергова.
Тържеството завърши с фолклорен спектакъл на НЧ „Бяла Анаста“, след което ученици и финалистите от конкурса поднесоха венци и цветя на паметника на Левски.

Галерия със снимки