ОУ Васил Левски
Основно училище в град Ловеч
Основно меню

ОУ „Васил Левски“ подкрепи инициатива за поставяне на барелеф на Панайот Пипков

Кутия за дарения е поставена във фоайето на ОУ „Васил Левски“. Тя е за набиране на средства за поставяне на барелеф с лика на Панайот Пипков. По този начин училището подкрепи инициативата на Сдружение „Пипкови и Ловеч“ по повод 80-годишнината от смъртта на Панайот Пипков, написал музиката на песента „Върви, народе възродени“. Сдружението има проект за изработване и поставяне на барелеф на Панайот Пипков в централната градска част.
Известна е историята за композиране на музиката към написаното от Стоян Михайловски стихотворение „Химн на Светите братя“. Когато Пипков е учител по музика в Ловеч и слуша как негов ученик рецитира стихотворението, в главата му се ражда мелодията, която идеално подхожда на текста и го допълва до съвършенство. В изблик на вдъхновение композиторът начертава петолиние на черната дъска. В творческо вълнение той чупи тебешир след тебешир, стараейки се да превърне мислите си в ноти и да не пропусне това велико вдъхновение. След време споделя: „Написването на музиката за четири еднородни гласа не трая повече от петнадесет минути; обаче за първи път в живота си и аз почувствах нужда от повече ръце.“ В междучасието класът запява новокомпозираната хорова песен и цялото училище се струпва пред класната стая, заинтригувано от настъпилото оживление.
Директорът Христо Бръмбаров също е на върха на щастието си. „Г-н Пипков, никога не съм се надявал, че в това скромно наше петокласно училище ще се пеят такива хубави песни, каквито слушаме от началото на учебната година и никога не съм слушал нещо по-тържествено и в духа на училищната песен от това, което пяхте преди малко в ІІІ-а клас.“ Директорът също допринася за утвърждаван ето на химна, давайки идеята той да бъде изпълнен на следващия празник, почитащ светите братя Кирил и Методий.