ОУ Васил Левски
Основно училище в град Ловеч
Основно меню

Музикална работилница с Дочо Дренски в ОУ „Васил Левски“

Музикална работилница с професионалния музикант и учител по музика Дочо Дренски организира за децата от II „а“ клас в ОУ „Васил Левски“ класният ръководител Ирена Кръстева. Идеята бе малките ученици да обогатят музикалната си култура, като се убедят във възможностите на музикалния инструмент саксофон. Целта бе и да се изгради естетически усет за различаване на добрата музика от слушаната най-често поп фолк музика.
Дочо Дренски показа на второкласниците устройството на саксофона и всички деца имаха възможност да го докоснат. След това ги запозна с възможностите на ниските и високите тонове на инструмента, след което децата бяха провокирани самостоятелно да познаят две популярни песни в изпълнение на саксофон. Имаха възможност да чуят и традиционна българска ръченица и показаха умения да танцуват. Последва и популярният танц на пингвините. В края прозвучаха и мелодии на Гершуин.
Опитвам се в часовете по музика учениците не само да развиват музикалната си култура, но и да ги провокирам към творчество, каза Дочо Дренски, който е преподавател на учениците от пети до седми клас в ОУ „Васил Левски“. Признава, че сред най-интересните и запомнящи се часове са тези, в които се дава възможност на децата да покажат своите умения във владеенето на различни инструменти или пеене на популярни песни. Такива часове бяха направени при шестокласниците, а сред най-интересните изяви бе на Йоан-Стефан от VI „б“, който свири на китара пред своите съученици. Уроците са част от планираните по темата „Музика, движение, танц“. Шестокласниците обаче ги нарекоха „Господин Дренски търси талант“.